• View looking north across the River Liffey

  • Looking west along the Campshires

  • Looking east along the Campshires

  • An evening view looking along North Wall Quay

  • The entrance lobby and reception of the new headquarters

  • The central atrium

  • View of the headquarters from Spencer Dock

Central Bank of Ireland

The New Central Bank of Ireland Headquarters on North Wall Quay, due for completion at the end of 2016, is a project about renewal and connectivity. The design solution provides a distinctive civic identity and a revitalised manifestation of the institution which relates to the maritime history of its new docklands home. It does this while creating physical internal connections through occupying the central atrium with bridges, stairs and teamwork areas in support of collaborative opportunity and new working methods.

The building form is made by wrapping the workplace in a simple but sophisticated glass skin which in turn is protected and shielded from glare and solar heat gain by an outer layer of anodized aluminium triangular mesh panels. The inherent stability and strength of the triangle reflects the ethos and value systems of the institution itself. The density and coverage of the mesh is tuned to the specific orientation of the facade it protects, optimising internal daylighting levels while providing a distinctive outward expression.

The design uses high performance, long life materials to create a highly sustainable and energy efficient building with a target of BREEAM Excellent accreditation and a BER of A2.


Client
Central Bank of Ireland

Status
Under Construction

Year
2016

Size
28,000m2

Location
North Wall Quay, Dublin 1