• A modern and contemporary two-storey design

  • School and external courtyard space

  • Circulation and social space

  • General purpose hall and assembly area

  • Colour accentuated science laboratory

  • Two-storey social area and circulation route

Scoil Chriost Rí

Scoil Chríost Rí Presentation Secondary School is designed to take advantage of the natural topography of the site with the two-storey school structure backing into the hill side.

The school is designed to present a crisp, contemporary image. The plan creates three distinctive two storey educational clusters, separated from one another by external courtyard spaces, which can be used for recreational or educational purposes. Each cluster is designed around a central social space top lit from above with circular roof lights of various sizes.

The materials and colour selection, daylighting strategy and the interaction of public routes and spaces were designed to enhance the opportunity for, and quality of, education and social experience.


Client
National Development Finance Agency/Pierse Contracting

Status
Complete

Year
2006

Size
7,800m2

Location
Portlaoise, Co. Laois